sobota, 30 marca 2013

Mazurek czekoladowy

Mazurek wielkanocny, choć nie autorstwa Chopina ani Szymanowskiego, to wiosenna kompozycja w tonacji charakterystycznej dla jego twórcy. Bywają mazurki na kruchym cieście, biszkoptowe, bakaliowe, z kajmakiem itd. itp. Ja proponuję dzisiaj ucztę czekoladową. Zatem czekoladożercy - do dzieła!



Składniki:

Ciasto
200 g masła
4 jajka
szklanka mąki
szklanka cukru
aromat migdałowy
tłuszcz do formy

Masa czekoladowa
2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda)
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
migdały bez skórki

1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto mikserem. Wykładamy na kwadratową blachę wysmarowaną masłem (lub wyłożonym papierem do pieczenia) i pieczemy w 200°C na jasnozłoty kolor - około 15 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Czekoladę roztapiamy na parze, w garnuszku , dodajemy masło i mleko, mieszamy. Wylewamy na ciasto i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Przyozdabiamy migdałami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz