Teraz pora na wielkanocne wypieki i to nie tylko na twarzy. ;-) Na początek sernik rozpływający się w ustach, dla wszystkich zwolenników tego typu ciasta bez żadnych domieszek, czyli spodów, owoców czy maku. Czysta forma w całej okazałości. :-)
Ponieważ wyrabianie masy serowej zajmuje trochę czasu, osobiście ułatwiam sobie pracę mieszając ciasto w malakserze, choć wystarczy do tego zwykły mikser. Również mikserem ubijam białka. :-)
Składniki:
6 jajek
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 kg mielonego twarogu
rodzynki w dowolnej ilości
cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy
1. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń, mieszamy. Dodajemy twaróg i ponownie mieszamy.
2. Białka ubijamy z cukrem waniliowym. Delikatnie łączymy z masą serową. Dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy.
3. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy (średnica 28 cm). Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz