środa, 20 marca 2013

Szaszłyki z oscypkami

Jakoś tak zimno od rana. Przydałoby się jakieś ognisko, albo chociaż grill do ogrzania. ;-) Może choć obiad przygotowany na domowym grillu w piekarniku pozwoli poruszyć wyobraźnię na tyle, że zrobi się cieplej. Znów wyszło danie bez mięsa, choć zaręczam, wcale nie z premedytacją. ;-)




Składniki
2 bakłażany
4 cukinie
50 dkg pieczarek
po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
8 małych cebul
30 dkg oscypka

Bejca
po 2 łyżki świeżej bazylii, koperku i szczypiorku
łyżeczka kolorowego pieprzu, świeżo mielonego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego

1. Warzywa myjemy i osuszamy. Pieczarki obieramy. Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry i solimy. Tak samo kroimy cukinie (ale bez solenia). Oscypki o połowę cieniej. Cebulę kroimy w ćwiartki, a papryki w kostki.
2. Posiekane zioła łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi składnikami bejcy.
3. Nadziewamy pokrojone składniki na szpadki do szaszłyków. Wykładamy na blachę do pieczenia i smarujemy bejcą.  Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie, obracamy szaszłyki, smarujemy jeszcze raz bejcą i grillujemy do zrumienienia. W trakcie grillowania dobrze jest obrócić szaszłyki.

Mimo, że oscypek lubi się "rozpłynąć" szaszłyki warte są zrobienia, bo mają bardzo oryginalny i bogaty smak. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz