sobota, 30 marca 2013

Indyk w maladze - pewniak na uroczystości rodzinne i nie tylko

Na świątecznym stole pojawia się często mięso w galarecie. Dlatego proponuję potrawę która jest pyszna, smaczna, urodziwa i do tego lekkostrawna. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, indyk w maladze jest jednym z podstawowych dań na moim stole wielkanocnym. :-)




Składniki:
1 kg upieczonej piersi indyka
150 ml malagi
600 ml wywaru drobiowego
15 g żelatyny
2 białka
2 brzoskwinie z kompotu
kilka mrożonych wiśni
kilka winogron
sól i pieprz

1. Z chłodnego wywaru usuwamy oka tłuszczu. Zagotowujemy z ubitymi na sztywno białkami i gotujemy 5 minut. Przecedzamy przez sito.
2. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuszczamy w gorącym wywarze. Dodajemy malagę, doprawiamy solą i pieprzem. Dno półmiska zalewamy cienką warstwą galarety i pozwalamy żeby zastygła.
3. Indyka kroimy w plastry. Układamy plastry mięsa na półmisku. Przyozdabiamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki, wiśniami i winogronami. Zalewamy dwukrotnie krzepnącą galaretą, za każdym razem odstawiając do zastygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz