niedziela, 30 marca 2014

Placek marchewkowy

Ciasto marchewkowe ma dla mnie dwie zalety: jest soczyste, co zawdzięcza obecności głównego składnika, a także często doprawiane jest cynamonem, co jeśli chodzi o moje gusta kulinarne jest niewątpliwym plusem. :-)
Placek, który proponuję dziś nie jest trudny do zrobienia, choć wymaga trochę czasu. Jego ogromną zaletą jest to, że można go przygotować na raty. Wtedy pracy wydaje się jakby trochę mniej. ;-) Dodatkowo jest sycący, więc jeśli chcecie uraczyć całą zebraną przy niedzielnym stole rodzinę to ten placek jest w sam raz. :-)




Składniki:
3 duże marchewki
300 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
200 g cukru
240 ml oleju
100 g mlecznej czekolady
100 g płatków migdałowych
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 łyżki mleka
20 dkg cukru pudru

1. Marchewki ucieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mleczną czekoladę kroimy w drobną kostkę.
2. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Nadal ubijając dolewamy olej. Mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy marchewkę, mleczną czekoladę i migdały w płatkach.
3. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Odstawiamy do ostudzenia.
4. Czekoladę topimy na parze. Dodajemy masło i mleko, mieszamy do połączenia składników. Smarujemy równomiernie ciasto polewą. Po około pół godzinie, kiedy czekolada się zetnie, ucieramy cukier puder z 2 łyżkami wrzątku. Ozdabiamy ciasto polewając je lukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz