sobota, 30 marca 2013

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Faszerowane jajka zawsze są przebojem każdej imprezy. I to bez względu na to czy ich nadzienie jest wykwintne czy z tych bardziej zwyczajnych. Proponuję zestaw dwóch farszy, który się wzajemnie uzupełnia, zarówno smakowo jak i składnikowo - to co zabieramy jajkom w jednym farszu dorzucamy do drugiego. Zatem nic się nie zmarnuje. :-)

Składniki:
6 jajek
10 dkg bryndzy
po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
ząbek czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
2-  łyżki musztardy
pieprz

1. Jajka gotujemy na twardo. Chłodzimy w zimnej wodzie i obieramy. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka do miseczki. 
2. Na pierwszy farsz rozcieramy bryndzę, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Doprawiamy pieprzem.
Do drugiego farszu obieramy i miażdżymy czosnek. Dodajemy żółtka, musztardę i jogurt. Dokładnie mieszamy wyrabiając masę. 
3. Jajka wypełniamy obydwiema masami. Przyozdabiamy zieleniną. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz