środa, 8 października 2014

Sałatka z roszponki z kozim serem

Pomysł na sałatkę, którą można zabrać do pracy i zjeść z czystym sumieniem, że dobrze się odżywiamy. Jeśli chcemy uczynić z niej danie superfit, możemy zamienić buraki marynowane na surowe, które ugotujemy lub upieczemy. Smakuje równie wybornie. :-)



Składniki:
300 g koziego sera twarogowego
100 g roszponki
1 słoik buraczków marynowanych
garść winogron bez pestek
1 średnia czerwona cebula
4 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki kaparów
pieprz

Roszponkę myjemy i układamy na talerzach. Buraczki osączamy na sicie i kroimy w ćwiartki. Winogrona myjemy i dzielimy na połówki.. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub cienkie plasterki. Wszystkie składniki układamy na sałacie.
Skrapiamy octem balsamicznym. Na wierzch kładziemy pokruszony ser i posypujemy kaparami. Polewamy oliwą i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz