Składniki:
kurczak
włoszczyzna
15 dkg wątróbki kurzej
10 dkg masła
2 żółtka
2 jajka
spora cebula
czerstwa bułka
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
goździk
imbir
gałka muszkatołowa
bułka tarta
sól i pieprz
1. Z włoszczyzny i korzeni (liść laurowy, ziele angielskie) robimy wywar. Do wrzącego wywaru wsadzamy sprawionego i umytego kurczaka. Gotujemy.
2. Po ostudzeniu usuwamy z kurczaka kości. Pokrojoną cebulę smażymy na połowie masła, dodajemy wątróbkę i chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę bułkę, mieszamy, skrapiamy wywarem i studzimy.
3. Mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2-3 razy. Dodajemy przyprawy, jajka, żółtka i 2-3- łyżki rosołu. Wyrabiamy.
4. Podłużną formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy masą. Pieczemy 40-50 minut w 180°C. Podajemy na zimno z pikantnymi sosami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz