![]() |
Tradycyjna babka drożdżowa |
Składniki:
2 szklanki mąki
3 dkg drożdży
szklanka mleka
sól
pół szklanki cukru
15 dkg masła
3 jajka
aromat waniliowy
20 dkg rodzynek
masło i bułka tarta do formy
cukier puder
cytryna
skórka pomarańczowa
1. Drożdże rozcieramy z połową ciepłego mleka, łyżeczką cukru i mąki. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę letniego mleka, jajka i aromat. Wyrabiamy ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
3. Masło topimy, przestudzamy i dodajemy do ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby wyrosło.
4. Dodajemy do ciasta sparzone rodzynki.
5. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 20 minut.
6. Pieczemy około 50 minut w 170°C.
7. Po wystygnięciu wyciągamy z formy. Cukier puder rozprowadzamy sokiem z cytryny. Polewamy babkę, zanim lukier zastygnie. Posypujemy skórką pomarańczową.
Każdy czas oczekiwania na wyrośnięcie jest orientacyjny. Wszystko zależy od temperatury otoczenia, dlatego też należy pilnować, żeby ciasto nie wyrastało za bardzo. Za każdym razem powinno podwoić swoją objętość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz