piątek, 29 marca 2013

Marynowana wołowina na zimno - półmisek mięs

Na wielkanocnym półmisku mięs lubię mieć zawsze wybór z propozycji własnej roboty. Oto wołowina, która smakuje po królewsku. Nie wspomnę nawet, że zapach marynaty porusza moje kubki smakowe do głębi już w fazie wstępnej przygotowania mięsa.



Składniki:
1,5 kg polędwicy wołowej
2 łyżki oliwy
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu Worcester
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki musztardy dijon
6 łyżek oliwy
pieprz

1. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy. Rozsmarowujemy marynatę na całym mięsie, przekładamy do szklanego naczynia i zostawiamy w lodówce na noc.
2. Następnego dnia osuszamy papierowym ręcznikiem, obsmażamy ze wszystkich stron na oliwie i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W czasie pieczenia skrapiamy mięso wodą i wytworzonym sosem.
3. Po upieczeniu mięso studzimy i kroimy w cienkie plastry.

Świetne na półmisek mięs.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz