poniedziałek, 25 marca 2013

Zupa śmietnik inaczej niż zwykle

Przed nami tydzień kulinarnych zawirowań. Już za chwilę przez blaty kuchenne przewijać się będą mięsiwa na zmianę z ciastami, sałatkami i świątecznymi ozdobami. Nie wszyscy znajdziemy czas na dodatkowe gotowanie wykwintnych dwudaniowych obiadów. Dlatego też warto zrobić dla domowników coś pożywnego a jednocześnie nie bardzo kalorycznego. Łatwego do odgrzania i nie zaprzątającego kucharzowi głowy przy serwowaniu. ;-)
Zupa, którą dziś Wam polecam jest bezmięsna, ale zawiera w sobie mnóstwo niespodzianek. Do tego jej smak nie przypomina potraw wielkanocnych, więc będzie miłą odskocznią przed biesiadowaniem.
Jedyne co może nasunąć skojarzenia z nadchodzącymi świętami to jajko. :-)



Składniki
800 g ziemniaków
600 marchwi
pęczek dymki
20 g masła
1 litr bulionu warzywnego
puszka kukurydzy
50 g rodzynek
2 jaja
nasiona sezamu
sól i pieprz

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Marchew kroimy w słupki. Cebulę siekamy.
Ziemniaki i marchew podsmażamy na maśle.
2. Po kilku minutach dodajemy dymkę, podlewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut. Wrzucamy kukurydzę i rodzynki. Gotujemy jeszcze chwilę.
3. Jajka gotujemy na twardo, sezam prażymy na suchej patelni.
4. Zupę wykładamy na talerze, przyozdabiamy pokrojonym w cząstki jajkiem, posypujemy sezamem.

Zupa ma ciekawy smak przez słodycz kukurydzy i rodzynek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz