czwartek, 14 marca 2013

Grzanki z rana jak śmietana

Kiedy świeci słońce, aż żyć się chce. :-)
Na poranną pobudkę serwuję dziś grzanki z pieczywa z pełnego przemiału. Odrobina warzyw i sera komponuje się z przyprawami i daje uczucie sytości na dobrych kilka godzin.
Dziwnym trafem, znów przepis nie tylko dla osób stroniących od mięsa. ;-)



Składniki
bułki z mąki z pełnego przemiału
jabłko
zielona papryka
ser brie z zielonym pieprzem
masło lub margaryna do smarowania
oregano
bazylia
ew. pieprz kolorowy świeżo mielony

1. Bułki rozkrawamy, smarujemy cienko masłem. Myjemy i obieramy jabłko, kroimy w plastry o grubości 3 mm. Układamy na pieczywie.
2. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki, przystrajamy nią kanapki. Na wierzch kładziemy pokrojony w plastry ser. Posypujemy ziołami.



3. Tak przygotowane grzanki zapiekamy w 180°C, aż ser się rozpuści, a bułki staną się chrupiące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz