Składniki:
600 g pieczarek
szklanka czerwonej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju lub oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
3/4 szklanki gorącej wody
350 g mąki
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek siekamy, soczewicę płuczemy.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, pieczarki i dusimy kilka minut. Odparowujemy.
2. Soczewicę zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy natkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Teraz ciasto: mąkę łączymy z solą, dodajemy żółtko. Do gorącej wody wrzucamy masło i czekamy aż się roztopi. Powoli wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto - powinno być elastyczne. Formujemy kulę i przykryte w misce chłodzimy 15- 20 minut.
4. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koła, na jedną część każdego koła kładziemy porcję farszu, zalepiamy i formujemy w pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym białkiem.
5. Pieczemy do zrumienienia 15-17 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz