niedziela, 3 marca 2013

Orientalna zupa krem z kalafiora

Pomyślałam ostatnio, że skoro Śpiewająco w kuchni dopiero raczkuje wśród innych blogów kulinarnych, powinny się w nim znaleźć przepisy na dania różnego rodzaju. Zatem dziś, dla urozmaicenia, zupa - marzenie. Delikatna ale zarazem pikantna, kremowa ale  i pożywna.
Przedwiośnie jest, można by rzec, kulinarnie trudne - jeszcze nie ma nowalijek, a warzywa i owoce, które możemy kupić są mniej smaczne niż jesienią. Dlatego proponuję danie z dużą ilością przypraw, które zrekompensują przedwiosenne niedociągnięcia smakowe warzyw.


Śpiewająco w kuchni
Zupa krem z kalafiora

Składniki
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 kalafior podzielony na cząstki
1 posiekana cebula
1 łyżka oliwy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru -
2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 litr bulionu warzywnego
jogurt naturalny
sól i pieprz
kolendra do przybrania

1. Do dużego garnka wkładamy ziemniaki, kalafior, cebulę. Wlewamy olej i 5 łyżek wody. Zagotowujemy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
2. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 20 minut.
3. Miksujemy blenderem, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wykładamy na talerze, przyozdabiamy jogurtem i listkami kolendry.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz