Specjalnie dla M., która wczoraj dopytywała: "Jak to zrobiłaś?" - przepis na ekspresowe danie przekąskowo-obiadowe, na ciepło lub na zimno, na każdą porę dnia i nocy ;-)
Składniki
350 g gotowego ciasta francuskiego
700 g pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
2 rozgniecione ząbki czosnku
puszka anchois
zielone oliwki
łyżeczka suszonego majeranku
1. Prostokątną formę smarujemy cienko masłem i wykładamy ciasto. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu ok. 30 minut.
2. Wykładamy cebulę na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy filety anchois i przyozdabiamy oliwkami. Posypujemy majerankiem.
3. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220°C, aż ciasto się przyrumieni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz