Jako alternatywa dla kupnego pieczywa, jak również dla chlebów własnej roboty. Z razowej mąki orkiszowej czyli samo zdrowie. Do tego niezbyt pracochłonna o ile nie martwi nas czas, że musimy trochę poczekać, aż ciasto wyrośnie - czyli jak to zwykle bywa przy drożdżach. :-)
Składniki:
50 dkg razowej mąki orkiszowej
3 dkg drożdży
pół łyżeczki cukru
2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej
sól
tłuszcz do smarowania blachy
1. Drożdże mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Zalewamy połową szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając wcześniej miskę ściereczką.
2. Dodajemy resztę mąki i sól, dolewając ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło - musi podwoić swoją objętość.
3. Na posmarowanej blasze kładziemy uformowane niewielkie bułeczki, w dość dużych odstępach. Na każdej bułce nacinamy krzyż i smarujemy mlekiem.
4. Gdy wyrosną pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz