wtorek, 19 marca 2013

Sałatka zielona jak wiosna

Za kilka dni pierwszy dzień wiosny, a za oknem nadal biało. Mówią zewsząd, że ma być jeszcze bielej, więc zabieram się za odczynianie uroków serwując kolorowe posiłki. :-)
Dziś coś na przegryzienie zimowych smutków - sałatka do jedzenia o każdej porze. Zdrowa, lekka i ciesząca oko. ;-)




Składniki
opakowanie mrożonych brokułów
pół opakowania mrożonego groszku
garść orzechów włoskich
10-15 ziarenek zielonego marynowanego pieprzu
5 ząbków marynowanego czosnku

Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
pieprz i sól

1. W oddzielnych garnkach gotujemy brokuły i groszek. Odsączamy i wkładamy do miski. Dodajemy pokruszone orzechy, marynowany czosnek pokrojony w płatki oraz zielony pieprz.
2. Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoika, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy, aby składniki sosu się połączyły.
Sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz