środa, 5 lutego 2014

Pierś indyka z gruszkami

Obiad dla łasuchów. Mięsna potrawa o delikatnie słodkim smaku. Bardzo elegancka, możecie ją przygotować na rodzinny obiad.


Składniki:
pierś indycza - 1,5 - 2 kg
puszka gruszek w syropie
50 ml brandy
kostka bulionu drobiowego
2 pomarańcze
3 łyżki rodzynek
4 marchewki
2 łyżki masła
łyżeczka mąki
5 ząbków czosnku
łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól
pieprz

Mięso myjemy, osuszamy nacieramy solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
W rondlu rozgrzewamy olej, rumienimy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy sok z jednej pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz i 1,5 łyżki masła. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Kilka razy obracamy.
Obieramy marchewkę i kroimy ją w plasterki. Wkładamy do oddzielnego garnka, dodajemy sok z drugiej pomarańczy, brandy, filiżankę syropu z gruszek. Solimy, dodajemy resztę masła i dusimy około 15 minut.
Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy rodzynki i resztę posiekanego czosnku. Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia.
Wystudzone mięso kroimy w plastry u wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dekorujemy kawałkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu.
Sos zagęszczamy mąką, zagotowujemy i polewamy nim mięso.
Indyka wstawiamy na 30 minut przed podaniem do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz