środa, 13 kwietnia 2016

Czekoladowa poezja - markizy przekładane kremem

Spotkanie z przyjaciółmi jest świetnym pretekstem do przygotowania czegoś słodkiego, tuczącego, niezdrowego. Skoro będzie nas więcej - straty, a właściwie zyski kilogramowe są mniejsze ;-)

Śpiewająco w kuchni
Markizy z czekoladą



Składniki:
100 g masła
125 g płatków owsianych
50 g mąki
150 g cukru
2 jajka
słoiczek masy nugatowej
10 dkg czekolady gorzkiej

1. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
2. Płatki owsiane mieszamy z mąką i cukrem. Dodajemy jajka i masło. Wszystko miksujemy.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
4. Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
5. Na każdą blachę wykładamy łyżeczką porcje ciasta. Zostawiamy między nimi spore odstępy.
6. Blachy wstawiamy kolejno na 14 minut. Pozwalamy ciastkom ostygnąć na blachach. Potem ostrożnie je zdejmujemy.
7. Przygotowujemy masę: do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, nugat łączymy z czekoladą i wkładamy do mniejszego garnuszka, całość umieszczamy nad dużym garnkiem i rozpuszczamy.
8. Krem odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Kiedy już trochę zgęstnieje przekładamy nim ciastka. Górę każdej markizy dekorujemy pozostałym kremem.
9. Kiedy krem zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz