środa, 18 grudnia 2013

Zakwas buraczany na barszcz

Dziś bez zdjęcia, bo prawdę mówiąc zakwas robiłam wczoraj późnym wieczorem i najzwyczajniej zapomniałam o sesji ;-) Teraz wszystko jest już ładnie "opakowane", więc nie będę przeszkadzać burakom w kiszeniu.
Jeśli chcemy zrobić wigilijny barszcz na domowym zakwasie, to jest to ostatni moment, żeby go nastawić. Myślę, że warto spróbować szczególnie, że pracy przy nim niewiele, a  radość będzie ogromna. :-)))

Składniki:
1 kg buraków
4 ząbki czosnku
2 litry wody
4 sztuki ziela angielskiego
listek laurowy
łyżka soli morskiej
pół łyżeczki kminku

Wodę gotujemy i odstawiamy do przestudzenia. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. W kamionce układamy buraki, dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i kminek.
Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią buraki.
Całość przykrywamy talerzem i obciążamy, żeby buraki przylegały do siebie.
Przykrywamy lnianą ściereczką i spinamy gumką recepturką.
Stawiamy w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni.
Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. Przelewamy go do butelki przez złożoną gazę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz