niedziela, 22 grudnia 2013

Kapusta z grzybami na bigosowo

Dzisiaj kolejna potrawa wigilijna - wygląda i smakuje jak wyborny bigos... tyle że bez mięsa. Polecam zrobić to danie kilka dni wcześniej i codziennie podgrzewać. Danie przejdzie smakami i na wieczór wigilijny będzie wyborną pozycją.


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
2 cebule
100 g śliwek suszonych
wino czerwone wytrawne - pół szklanki
3 łyżki oleju
sól i pieprz


Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Kapustę kroimy. Jeśli jest zbyt kwaśna - lekko płuczemy i odciskamy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryć kapustę. Gotujemy pod przykryciem około 2 godzin.
Grzyby wkładamy do czystej wody i gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w paski.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Śliwki przekrawamy na pół.
Do kapusty dodajemy grzyby, śliwki i cebulę. Mieszamy.
Wlewamy wywar z grzybów i czerwone wino. Dusimy do zredukowania płynu do 1/3. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem..

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz