Śliczne, ociekające tłuszczem i przepyszne kluseczki. Czasem trzeba zjeść coś, co nie do końca jest wzorcem zdrowego żywienia ;-) Za to przyjemność - gwarantowana. :-)
Można jeść jako kaloryczny dodatek do dania głównego, ale ja osobiście proponuję zrobić z nich główne danie i podawać z wyrazistą surówką.
Składniki:
60 dkg ugotowanych ziemniaków
15 dkg mąki ziemniaczanej
2 jajka
żółtko
mąka pszenna do podsypania ciasta
sól
Z ugotowanych i zmielonych (ugniecionych jak na puree) ziemniaków i mąki ziemniaczanej wyrabiamy ręką ciasto aż do połączenia składników. Dodajemy jajka i żółtko oraz sól do smaku i dalej wyrabiamy.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Każdy kawałek formujemy dłońmi w wałek na stolnicy posypanej mąką pszenną.
Wstawiamy garnek z osoloną wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, kroimy ukośnie kluseczki i wrzucamy do garnka. Gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Można jeść od razu po ugotowaniu polane masłem z bułką tartą lub odsmażone na patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz