piątek, 13 grudnia 2013

Curry z bobu i kalafiora - na hinduską nutę

Im bardziej ponuro za oknem, tym bardziej kolorowo na talerzu. Dzisiaj wersja "wiosenna" w tonacji biało-zielonej. Dla miłośników dalekowschodnich posmaków imbiru i kolendry. :-)

Curry z bobu i kalafiora

Składniki:
2 posiekane ząbki czosnku
2 centymetry świeżego imbiru
1 świeże zielone pepperoni
2 łyżki oliwy
1 cebula pokrojona w plastry
1 duży pokrojony ziemniak
1 łyżeczka curry
opakowanie mrożonego kalafiora (w sezonie oczywiście świeży)
opakowanie mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży)
500 ml bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
kolendra
ryż

Czosnek, imbir, pepperoni i 1 łyżkę oliwy miksujemy w blenderze na gładką pastę. W rondlu o grubym dnie przez 5 minut smażymy na pozostałej oliwie cebulę i ziemniaki. Dodajemy pastę z przypraw, dodajemy curry i smażymy jeszcze minutę.
Wrzucamy kalafiora i mieszamy dokładnie. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
W międzyczasie gotujemy bób według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę. Wstawiamy ryż.
Bób dodajemy do rondla i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Wykładamy na ugotowany ryż i przyozdabiamy listkami kolendry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz