Składniki:
10 dkg masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki aromatu arakowego
1 i 2/3 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier puder
W rondelku roztapiamy masło i dokładamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i studzimy.
Jajka rozbijamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy powoli cukier. Dokładamy roztrzepane żółtka, dolewamy aromat arakowy, mieszamy. Dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy.
Dokładamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy.
Chłodzimy przez noc w lodówce.
Po wyjęciu nabieramy łyżeczką porcje, formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy w cukrze pudrze.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz