wtorek, 17 grudnia 2013

Morszczuk z pomarańczami

Ostatnimi czasy wiele w mojej kuchni dań bezmięsnych. Być może podświadomie oczyszczam organizm przed świątecznym obżarstwem, a może po prostu powoli staję się wegetarianką. A ze mną i rodzina. ;-)
Oto propozycja, co prawda nie dla jaroszy, ale również bez mięsa.
Przepis na rybę grillowaną, więc dużo zdrowszą niż smażone specjały, które z reguły przygotowujemy kiedy nam spieszno. Jeśli planujecie nie do końca tradycyjne menu na Wigilię, może stanowić jedno z dań ciepłych. Morszczuk w takim wydaniu jest smaczny i lekki.


Składniki:
opakowanie mrożonego morszczuka
2 pomarańcze
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych listków kolendry
garść orzechów włoskich

Marynata:
3 łyżki oliwy
sok z jednej pomarańczy i cytryny
3 roztarte ząbki czosnku
sól i pieprz

W szklanej misce mieszamy składniki marynaty. Przyprawiamy solą i pieprzem po czym wkładamy do niej rozmrożoną rybę. Przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Pomarańcze myjemy i obieramy ze skórki. Dzielimy na ćwiartki i wkładamy do miski. Dodajemy olej i posiekaną kolendrę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Posypujemy orzechami.
Marynowaną rybę układamy na ruszcie, suto polewamy marynatą. Opiekamy kilkanaście minut na złoto.
Przekładamy rybę na talerze. Obok układamy sałatkę z pomarańczy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz