poniedziałek, 23 grudnia 2013

Makowiec marzenie

Z reguły na Święta Bożego Narodzenia z makowych "dań" u mnie w domu jest kutia. W tym roku wyłamałam się i zrobiłam makowiec. Cała rodzina przyklasnęła, chyba chętna jakiejś odmiany. ;-)
Jutro sprawdzę efekt smakowy, dziś mogę powiedzieć, że zapach upieczonego ciasta powala urokiem.

Śpiewająco w kuchni
Makowiec przepyszny



Składniki:
Spód:
250 g mąki
50 g cukru
łyżka jogurtu
żółtko
szczypta soli
120 g masła

Masa makowa:
400 g maku
2 szklanki mleka
łyżka masła
80 ml kremówki
garść rodzynek
4 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:
150 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Składniki na ciasto łączymy , wyrabiamy i zawinięte w folię, wkładamy do lodówki na godzinę.
Mak płuczemy i gotujemy w mleku pod przykryciem około godziny pilnując, żeby się nie przypalił. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mak, kremówkę, rodzynki, miód i powidła. Całość smażymy aż składniki dokładnie się połączą a masa zgęstnieje.
Składniki na kruszonkę zagniatamy, pakujemy w folię i schładzamy w zamrażalniku 20 minut.
Schłodzone ciasto na spód wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Formujemy brzegi z ciasta. Na ciasto wykładamy masę makową. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach kruszonkę.
Makowiec pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po ostygnięciu kroimy na porcje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz