I druga propozycja, bardziej tradycyjna. Powinna smakować większości gości. Połączenie pomidorów z cebulą i miodem jest przepyszne, śledzie są tu tylko wymówką do zrobienia pysznego sosu. ;-)
Składniki:
opakowanie śledzi w oleju
2 łyżki miodu
2 duże cebule
1 duża cebula czerwona
2 łyżki octu winnego
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki oliwy
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy cebule, aż się zeszklą. Dodajemy koncentrat, resztę oliwy, miód i ocet. Chwilę mieszamy ciągle smażąc. Odstawiamy do ostudzenia.
Śledzie kroimy na dzwonka. W słoiku układamy na przemian sos i kawałki śledzi. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz