piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie w sosie miodowo-cebulowym

I druga propozycja, bardziej tradycyjna. Powinna smakować większości gości. Połączenie pomidorów z cebulą i miodem jest przepyszne, śledzie są tu tylko wymówką do zrobienia pysznego sosu. ;-)


Składniki:
opakowanie śledzi w oleju
2 łyżki miodu
2 duże cebule
1 duża cebula czerwona
2 łyżki octu winnego
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki oliwy

Cebule obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy cebule, aż się zeszklą. Dodajemy koncentrat, resztę oliwy, miód i ocet. Chwilę mieszamy ciągle smażąc. Odstawiamy do ostudzenia.
Śledzie kroimy na dzwonka. W słoiku układamy na przemian sos i kawałki śledzi. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz