niedziela, 22 grudnia 2013

Łososiowa alternatywa dla karpia

Ostatnio usłyszałam, że łosoś jest najbardziej oklepanym daniem na uroczyste okazje. Zadając kłam tej opinii proponuję smażonego łososia o słodko-ostrej nucie. Uwielbiam smak tej ryby w połączeniu z miodem.



Składniki:
4 dzwonka łososia
cytryna
4 łyżki oliwy
4 łyżki miodu
oliwa
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
masło
pieprz

Łososia myjemy i osuszamy. Czosnek drobno siekamy.
Robimy marynatę z oliwy, miodu, musztardy, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Łososia zalewamy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Osączamy rybę z marynaty i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą. Po obsmażeniu z obu stron dolewamy marynatę i dusimy chwilę.
Rybę podajemy polaną marynatą z cząstką cytryny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz