Szybkie do zrobienia i w kolorze nadchodzących świąt. ;-) Zupy krem na zimową porę są miodem na znękaną brakiem słońca duszę przeciętnego mieszkańca środkowej Europy. Dlatego dziś orzeźwiająca czerwienią i rozgrzewająca wnętrze paprykowa fantazja.
Składniki:
225 g papryki czerwonej pokrojonej w plastry
1 cebula pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku
1 zielone pepperoni posiekane
puszka pomidorów
2,5 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki stołowe posiekanej bazylii
listki bazylii do przybrania
Do dużego garnka wrzucamy paprykę, cebulę, czosnek i pepperoni. Dodajemy rozgniecione pomidory i wywar warzywny, doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż do miekkości papryki. Odstawiamy zupę do ostygnięcia i miksujemy blenderem.
Dodajemy siekaną bazylię i podgrzewamy.
Podajemy zupę przybraną listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz