czwartek, 12 grudnia 2013

Krem z papryki - doskonałe danie, gdy śnieg za oknem albo i nie ;-)

Szybkie do zrobienia i w kolorze nadchodzących świąt. ;-) Zupy krem na zimową porę są miodem na znękaną brakiem słońca duszę przeciętnego mieszkańca środkowej Europy. Dlatego dziś orzeźwiająca czerwienią i rozgrzewająca wnętrze paprykowa fantazja.


Składniki:
225 g papryki czerwonej pokrojonej w plastry
1 cebula pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku
1 zielone pepperoni posiekane
puszka pomidorów
2,5 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki stołowe posiekanej bazylii
listki bazylii do przybrania

Do dużego garnka wrzucamy paprykę, cebulę, czosnek i pepperoni. Dodajemy rozgniecione pomidory i wywar warzywny, doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż do miekkości papryki. Odstawiamy zupę do ostygnięcia i miksujemy blenderem.
Dodajemy siekaną bazylię i podgrzewamy.
Podajemy zupę przybraną listkami bazylii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz