sobota, 7 grudnia 2013

Babeczki z pieczarkami

Rozpoczął się sezon szaleństw kulinarnych.
Przed nami Boże Narodzenie, Sylwester, Karnawał. :-)
Najwyższa pora zacząć wypróbowywać przepisy na przystawki doskonale nadające się zarówno na świąteczny stół jak i na szwedzki stół imprezowy.
Babeczki nie są może najmniej pracochłonną propozycją, ale nie trzeba też spędzić połowy dnia w kuchni, żeby wyczarować te małe skarby. Ponieważ są bezmięsne nadają się świetnie na nadchodzącą porę.
Zaręczam, że w smaku są wyborne. Pace lizać!



Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Farsz:
70 dkg pieczarek
cebula
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
białko
sól
pieprz
czerwona papryka

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Pieczarki i cebulę oczyszczamy, kroimy drobno i smażymy na oliwie.
Schłodzone ciasto wałkujemy niezbyt cienko, wykrawamy spore kółka. Wykrojonym ciastem wylepiamy posmarowane foremki (jeśli są silikonowe, nie ma potrzeby niczym smarować). Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.


Z białka ubijamy sztywną pianę i łączymy z pieczarkami.Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Jeszcze ciepłe babeczki delikatnie wyciągamy z foremek, napełniamy farszem i dekorujemy paskami papryki. Wykładamy na blachę i ponownie wsadzamy do pieca. Tym razem na 10 minut, aż babeczki się zapieką i zrumienią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz