piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie w sosie pierniczkowym

Śledzie w oleju robimy kilka dni przed Wigilią, żeby miały czas przejść dobrze składnikami zaprawy. Poniższa wersja zagościła na moim stole świątecznym kilka lat temu. Od tej pory nie ma możliwości, żeby nie pojawiła się wśród specjałów bożonarodzeniowych.
Jest to propozycja dla osób lubiących smaki korzenne i nie stroniących od niezwykłych połączeń smakowych. Śledzie w tej wersji wywołują tylko dwie reakcje: zdecydowanie "tak" lub zdecydowanie "nie". Sami zdecydujcie, czy chcecie zaryzykować. ;-)


Składniki:
opakowanie śledzi w oleju
 łyżka miodu
łyżeczka przyprawy do pierników
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki startego piernika
mała cebula

Śledzie dzielimy na dzwonka. Miód zagotowujemy z przyprawą do pierników w rondelku o grubym dnie. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym łączymy, energicznie mieszając, z olejem i sokiem z cytryny.
Dokładamy piernik i ucieramy na jednolitą masę.
Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem, żeby straciła ostry smak. Dodajemy do sosu i ponownie wszystko mieszamy.
Śledzie układamy w słoiku i zalewamy sosem pierniczkowym. Odstawiamy do lodówki na noc. Mogą stać bardzo i długo. Im dłużej się macerują tym są lepsze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz