poniedziałek, 23 grudnia 2013

Paszteciki, a właściwie pierożki drożdżowe z nadzieniem cebulowym

W zeszłym tygodniu nastawiałam zakwas na barszcz. Do tego barszczu podam małe drożdżowe pierożki, które same rozpływają się w ustach.  Muszę schować je dziś na noc gdzieś głęboko przed domownikami... i sobą. ;-)


Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 ml mleka
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
łyżeczka soli
1 żółtko

Farsz:
500 g cebuli
60 g masła
sól
pieprz

Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Masło topimy w rondelu i schładzamy.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże, masło, jajko i żółtko. Wyrabiamy mocno ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Masło topimy na patelni. Cebule obieramy, siekamy drobno i dusimy na maśle pod przykryciem 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy małe pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Smarujemy pierożki rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz