piątek, 28 lutego 2014

Zupa krem z zielonego groszku

Dzisiaj coś mniej kalorycznego.
Doskonale nadaje się jako danie na lunch. Można również spakować zupę do termosu i raczyć się nią na przykład podczas pracy. :-)



Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
opakowanie mrożonego groszku zielonego
2 małe papryczki pepperoni
1 mała cebula czerwona
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu

W garnku rozgrzewamy  olej i wrzucamy na niego posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane pepperoni, skórkę otartą z cytryny i pokrojony czosnek.
Zalewamy wszystko bulionem i dodajemy mrożony groszek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż groszek zmięknie.
Odstawiamy do przestudzenia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Podajemy z kleksem jogurtu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz