czwartek, 13 lutego 2014

Curry warzywne

Dzisiaj coś lekkiego, ale całkowicie wystarczającego na pełnowartościowy obiad. Jeśli lubicie wschodnie klimaty, to potrawa dla was. Przygotowanie jej nie zabiera wiele czasu, a przyjemność z własnoręcznie przygotowanego posiłku gratis. ;-)


Składniki:
1 mały kalafior
1 marchewka
25 dkg fasolki szparagowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz ziołowy

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie razem z oczyszczoną fasolą i pokrojona w plasterki marchewką. Odcedzamy.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek i szklimy. Dodajemy warzywa, curry, imbir, sól i pieprz. Wlewamy bulion i dusimy kilka minut. 
Mieszamy z jogurtem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z brązowym ryżem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz