czwartek, 27 lutego 2014

Pączki domowe z powidłami

Muszę przyznać, że lubię mieć wolny dzień w Tłusty Czwartek. Wtedy ze spokojem poświęcam kilka godzin na sterczenie przy kuchni i produkowanie słodkich i niezmiernie tuczących pyszności. :-)
Dziś postanowiłam zaszaleć z pączkami, które niestety mają to do siebie, że jak jest ich spora ilość (a przecież tylko tyle opłaca się w ogóle robić ;-) to kuszą zapachem i brązową skórką.
A po przygotowaniach siedzimy na kanapie i jemy, jemy jemy. Jak dobrze, że tylko raz w roku jest Tłusty Czwartek. :-)
Wszystkim łasuchom życzę smacznego. :-)


Składniki:
pół kg mąki
3 żółtka
3 łyżki cukru
3 dkg drożdży
1 łyżka masła
1.5 szklanki mleka
szczypta soli
powidła
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jak przy każdym cieście drożdżowym wszystkie składniki, oprócz drożdży, powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru, rozprowadzamy odrobiną letniego mleka i dodajemy łyżkę mąki - powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aż podwoi objętość.
Do zaczynu dodajemy żółtka ubite z resztą cukru. resztą mąki, szczyptą soli i pozostałe mleko. Mieszamy drewnianą łyżką, a kiedy składniki się połączą dodajemy letnie, stopione masło.
Wyrabiamy ręką, aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy miejsce, gdzie będziemy układać uformowane  pączki. Obsypujemy je mąką, oprószamy nią również ręce. Z ciasta odrywamy małe kawałki, rozpłaszczamy je lekko i nakładamy łyżeczką powidła. Formujemy pączek i odkładamy na przygotowany blat. Pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy olej w garnku. Temperatura jest odpowiednia, kiedy wrzucony kawałek ciasta od razu odskakuje od dna.
Do oleju wkładamy po kilka pączków tak, żeby swobodnie pływały. Smażymy je z jednej strony pod przykryciem. Kiedy się zrumienią obracamy je widelcem na drugą stronę i dosmażamy.
Wyjmujemy na bibułę, żeby obciekły z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz