niedziela, 2 lutego 2014

Tarta z pieczoną papryką

Tarta to jeden z moich ulubionych słonych wypieków. Poniżej propozycja w wersji bezmięsnej. Wymaga nieco pracy, z powodu wstępnej obróbki papryki. Dlatego jest świetną propozycją na niedzielny obiad - jej przygotowanie będzie doskonałym pretekstem do zwolnienia obrotów. :-)




Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
szczypta soli
6 łyżek masła
2 łyżki stołowe zielonych oliwek drobno pokrojonych
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki stołowe oliwy
1 szklanka utartej na dużych oczkach mozzarelli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
1 łyżka posiekanej bazylii
sól
pieprz

Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy sól. Ucieramy z masłem. Dodajemy oliwki i wodę. Wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i układamy skórką do góry na blasze do pieczenia. Czosnek mieszamy z oliwą i smarujemy nią paprykę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut, aż skórka zacznie brązowieć.
Studzimy i ściągamy skórkę. Kroimy w paseczki.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną formę do tart, formują z ciasta brzegi. Na ciasto wykładamy pokrojoną paprykę.
Rozbijamy jajka. Mieszamy z mlekiem i bazylią. Doprawiamy i polewamy paprykę.
Wkładamy tartę na 20 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz