Pyszna zupa rozgrzewająca a jednocześnie lekka.
Jeśli odczuwacie przedwiosenny spadek energii, to pora właśnie na to danie. Łatwa w przygotowaniu i piękna kolorystycznie. :-)
Składniki:
1 kg marchwi
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 zielone papryczki pepperoni
kawałek imbiru
cytryna
200 ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki pestek słonecznika
2 kostki bulionu warzywnego
łyżka oliwy
miód do smaku
sól i pieprz
Marchew obieramy i kroimy w niezbyt małe kawałki. Do rondla z oliwą wkładamy pokrojone w plastry cebule, posiekany czosnek, posiekany imbir i drobno pokrojone papryczki. Chwilę smażymy. Dodajemy marchew.
Kostki bulionowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Wywar przelewamy do rondla. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy do zupy startą skórkę z cytryny. Po ostudzeniu miksujemy, aż do uzyskania konsystencji kremu. Wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
Zupę podajemy posypaną pestkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz