wtorek, 18 lutego 2014

Sałatka z fasolki szparagowej z miętą

Za oknem ciągle szarawo, więc na stole kolorystyczny kontrapunkt. Połączenie zieleni z czerwienią daje energetycznego doładowania, które w lutym przyda się chyba każdemu.
Danie składa się z niewielu elementów i jest szybkie do przygotowania. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadowego mięsa lub ryby.


Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej mrożonej
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cukru
1 łyża soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 twardy pomidor
pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Fasolkę gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku i skórki z cytryny.
Mieszamy składniki sosu i odstawiamy do lodówki. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Fasolkę mieszamy z miętą, posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy pokrojonym w ćwiartki pomidorem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz