niedziela, 26 stycznia 2014

Zupa z soczewicy z cieciorką

Jeszcze parujący przepis na przepyszną, rozgrzewającą zupę umieszczam z myślą o wszystkich zmarzniętych niebogach spragnionych miski gorącej strawy. ;-)
Danie nie wymaga zbytniego nakładu pracy. Podane składniki wystarczają na 4 głodne osoby;-)
Do dzieła!


Śpiewająco w kuchni
Zupa na rozgrzewkę

Składniki:
20 dkg czerwonej soczewicy
puszka cieciorki
1 cebula
1 strączek zielonej pepperoni
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki oliwy
puszka mleczka kokosowego 400 ml
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
sok z cytryny
mięta
sól

1. Cebulę i pepperoni kroimy w drobną kostkę. Nasiona kolendry i kminu tłuczemy w moździerzu.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy pepperoni i cebulę, smażymy chwilę. Dodajemy utłuczone nasiona i chwilę prażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i 3/4 litra wody. Wsypujemy soczewicę.
3. Imbir i czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy razem z kurkumą. Gotujemy na średnim ogniu 15 minut.
4. Odsączoną cieciorkę dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy posiekaną miętą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz