czwartek, 31 grudnia 2015

Pasta z cieciorki a la smalec

Na domówkę najlepsze są dania, które mogą być częścią szwedzkiego stołu. Propozycja bardzo łatwa do zrobienia, niezbyt droga i wymagająca niewiele pracy. Do tego smakuje tak bosko, że na pewno nie zostanie wiele po imprezie. Dlatego, jeśli chcecie zjeść kawałek chleba z wegetariańskim "smalcem" dzień po... pamiętajcie, żeby choć trochę schować w lodówce. Najlepiej z tyłu najwyższej półki. ;-)
Ponieważ czasu już niewiele, użyjcie cieciorki z puszki.
Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Roku 2016 !!!

Śpiewająco w kuchni
Smalec wegetariański




Składniki:
2 szklanki cieciorki
duża cebula
jabłko
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki suszonego majeranku
4 łyżki siekanych i uprażonych orzechów laskowych
sok z cytryny
papryka wędzona
pieprz
sól
gałka muszkatołowa

Cieciorkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy na gładką masę.
Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę, aż do momentu, kiedy zacznie się rumienić. Wtedy dodajemy majeranek i jabłko. Smażymy na małym ogniu około 8 minut. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Przekładamy do cieciorki i dodajemy orzechy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli majeranku w smaku jest za mało. można dodać więcej. Odstawiamy w chłodne miejsce do momentu podania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz