![]() |
Słodkie koperty z jabłkami |
Składniki:
50 dkg mąki
200 ml ciepłego mleka
7 g drożdży instant
jajko
żółtko
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
łyżeczka soli
cukier trzcinowy do posypania ciastek
4 kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
50 ml wody
1. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka, -dodajemy wodę i cukier. Gotujemy mieszając do powstania musu. Jeśli woda się wygotuje uzupełniamy ją. Odstawiamy mus do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy mleko, sól, masło i jajo. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy trochę musu i zamykamy ciastko w kopertę.
4. Koperty układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz