środa, 2 grudnia 2015

Słodkie koperty z jabłkami

Słodkie, małe, kryjące wewnątrz kwaskową niespodziankę - takie są ciasteczka, które dziś proponuję. Niestety jak prawie każde ciasteczka - zrobienie ich wymaga chwili, więc raczej jest to propozycja na weekendowe, rodzinne spędzanie czasu. Na szczęście te śliczne zawijaski nie są aż tak pracochłonne, żeby wcześniej nie pójść na długi spacer do parku czy lasu. :-)


Słodkie koperty z jabłkami




Składniki:
50 dkg mąki
200 ml ciepłego mleka
7 g drożdży instant
jajko
żółtko
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
łyżeczka soli
cukier trzcinowy do posypania ciastek
4 kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
50 ml wody

1. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka, -dodajemy wodę i cukier. Gotujemy mieszając do powstania musu. Jeśli woda się wygotuje uzupełniamy ją. Odstawiamy mus do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy mleko, sól, masło i jajo. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy trochę musu i zamykamy ciastko w kopertę.
4. Koperty układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz