![]() |
Zupa krem z papryki |
Składniki:
3 duże czerwone papryki
3 duże żółte papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
oregano
3/4 litra bulionu warzywnego
łyżka octu balsamicznego
4 łyżki pesto
garść czarnych oliwek
pieprz
1. Papryki płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę i oregano. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
3. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy octem balsamicznym i pieprzem.
4. Zupę wylewamy do talerzy. Każdą porcję dekorujemy pesto i pokrojonymi oliwkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz