czwartek, 10 grudnia 2015

Zupa krem paprykowa z pesto

Pogoda testuje naszą wytrzymałość na chłód i wilgoć. Dlatego przyjemnie jest rozgrzać się małą porcją ciepłej zupy - krem. Kiedy jest do tego tak kolorowa jak paprykowa, człowiek zaczyna być poetą. ;-)

Śpiewająco w kuchni
Zupa krem z papryki


Składniki:
3 duże czerwone papryki
3 duże żółte papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
oregano
3/4 litra bulionu warzywnego
łyżka octu balsamicznego
4 łyżki pesto
garść czarnych oliwek
pieprz

1. Papryki płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę i oregano. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
3. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy octem balsamicznym i pieprzem.
4. Zupę wylewamy do talerzy. Każdą porcję dekorujemy pesto i pokrojonymi oliwkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz