wtorek, 8 grudnia 2015

Sernik wielkolud

Święta zbliżają się z prędkością światła. Zaczynam nerwowo rozglądać się za przepisami, które w tym roku urozmaicą jadłospis moich domowników w tym okresie. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i mimo, że mam swoje kryteria co do tego "jaki ma być", nie umiem się zdecydować na jeden przepis. Dlatego w okresie świątecznym na moim stole można zastać serniki różnych odmian - bez spodu, na kruchym spodzie, z owocami, z bakaliami, z polewą lub bez i tak dalej. ;-)
Oto propozycja na staromodny sernik, który po upieczeniu wygląda jak "sernik babci". Podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta - miałam wrażenie, że wypełznie z foremki. Na szczęście zatrzymał się w ostatnim momencie, a w smaku nie ma sobie równych. :-)

Śpiewająco w kuchni
Sernik starej daty




Składniki:
ciasto pókruche:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
80 g masła
jajko
2 żółtka
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
1 kg tłustego, mielonego twarogu
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
jajko
4 żółtka
budyń śmietankowy

pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru

Najpierw przygotowujemy ciasto na spód. Masło siekamy, dodajemy jajko, żółtka i cukier puder. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Opakowujemy w folię i chłodzimy w lodówce około godziny.

Przygotowujemy masę. Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy stopniowo twaróg, wlewamy mleko i wsypujemy budyń, odkładając jedną łyżkę na później. Jak masa jest wyrobiona, dodajemy olej i miksujemy.

Na wysmarowaną blachę wykładamy ciasto - wylepiamy nim spód i brzegi. Na ciasto wylewamy masę serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy godzinę.

Przed końcem pieczenia robimy piankę na wierzch. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier i resztę budyniu. Na gorący sernik wykładamy równomiernie ubitą pianę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 210°C. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz