czwartek, 17 grudnia 2015

Śledzie w sosie musztardowym

Okres przygotowywania świątecznych dań nabiera rozpędu. Dzisiaj propozycja dla amatorów śledzi w sosach przeróżnych. Osobiście najbardziej lubię takie, które można zamknąć w słoiku i wyciągać z lodówki, gdy najdzie chętka na coś ostro - rybnego. Poniższa propozycja jest alternatywą dla kupnych śledzi i zapewniam, że o niebo lepszą. :-)

Śpiewająco w kuchni
Śledzie w sosie musztardowym



Składniki:
opakowanie filetów śledziowych w oleju
cebula lub 2 szalotki
2 łyżki musztardy słodko-ostrej
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka curry
łyżka oliwy
pieprz

Śledzie kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Obie musztardy łączymy z jogurtem, oliwą i curry. Dodajemy cebulę. Śledzie wkładamy do słoika i zalewamy sosem. Odstawiamy na 2 dni.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszne! Uwielbiam takie śledzie. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :-))) Zapraszam po inne przepisy i proszę o recenzje :-)))

      Usuń