niedziela, 10 stycznia 2016

Zupa fasolowa z parmezanem

Choć za oknem zima niby trochę odpuszcza, nadal mam apetyt na ciepłą michę pożywnej zupy.Dlatego dziś zupa - śmietnik. Bez mięsa, a jednak sycąca. W takiego rodzaju daniach najlepsze dla mnie jest to, że każda łyżka zawiera trochę inny skład dania. :-)

śpiewająco w kuchni
Zupa fasolowa



Składniki:
2 pomidory
cebula
ząbek czosnku
marchewka
biała część pora
3 ziemniaki
1,5 l wywaru z warzyw
mała cukinia
30 dkg ugotowanej fasoli czarnej
olej
tarty parmezan

1. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Por myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Dodajemy marchewkę, por, ziemniaki, zmiażdżony czosnek i pomidory. Zalewamy wszystko wywarem i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut.
3. Dodajemy umytą i pokrojoną w półplasterki cukinię oraz osączoną fasolę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
4. Parmezan ucieramy. Wykładamy zupę na talerze i posypujemy serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz