poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierogi z farszem ze słodkiej kapusty

Przygotowania do Wigilii ruszyło pełną parą. Pierogi z kapustą i grzybami to oczywiste must have na każdym stole, dlatego dziś propozycja alternatywna, choć równie smaczna i oczywiście jarska. Pierogi można podać od razu po ugotowaniu lub odsmażyć "na chrupiąco".

Śpiewająco w kuchni
Pierogi ze słodką kapustą




Składniki:
750 g słodkiej kapusty
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 jajka na twardo
sos sojowy
sól
pieprz
mąka na pierogi
ciepła woda

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy drobno. Wkładamy na dużą patelnię z połową rozgrzanego oleju i solimy. Dusimy, aż kapusta stanie się miękka. Dodajemy posiekane jajko. Doprawiamy sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem.

Z mąki,ciepłej wody i szczypty soli wyrabiamy sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy w kawałki. Na każdy kawałek kładziemy odrobinę przestudzonego farszu, zalepiamy rogi i gotujemy we wrzątku około 5 minut.
Podajemy ze stopionym masłem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz