Niedługo okres lepienia świątecznych pierogów, doszłam więc do wniosku, że trochę poćwiczę. Wam również polecam potrenować, bo przecież ćwiczenie czyni mistrza. :-)
![]() |
Pierożki z mięsem |
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
jajko
30 dkg mięsa mielonego z indyka
cebula
masło
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Z mąki, jajka i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i przesmażamy cebulę. Przekładamy ją do miski, dodajemy surowe mięso i przyprawy.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko - stolnicę podsypujemy mąką, jeśli potrzeba. Wykrawamy nieduże kwadraty i każdy nadziewamy odrobiną farszu. Zlepiamy najpierw po skosie - powstają trójkąty, a później zawijamy rożki do środka tworząc "uszka". Układamy na posypanej mąką desce.
W garnku gotujemy wodę i wkładamy pierożki partiami . Gotujemy 5 minut po wypłynięciu pierożków na wierzch.
Podajemy z gęstym jogurtem i dowolną jarzynką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz