czwartek, 3 grudnia 2015

Pierożki z mięsem

Ostatnio zaszalałam w kuchni. Nie było specjalnie zdrowo, ani dietetycznie. Przygotowanie zabrało mi trochę czasu. Ale za to danie wyszło przepyszne, a lepienie pierogów w dniu wolnym od pracy podziałało jak najlepszy relaks w spa. ;-)
Niedługo okres lepienia świątecznych pierogów, doszłam więc do wniosku, że trochę poćwiczę. Wam również polecam potrenować, bo przecież ćwiczenie czyni mistrza. :-)

Śpiewająco w kuchni
Pierożki z mięsem



Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
jajko
30 dkg mięsa mielonego z indyka
cebula
masło
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Z mąki, jajka i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i przesmażamy cebulę. Przekładamy ją do miski, dodajemy surowe mięso i przyprawy.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko - stolnicę podsypujemy mąką, jeśli potrzeba. Wykrawamy nieduże kwadraty i każdy nadziewamy odrobiną farszu. Zlepiamy najpierw po skosie - powstają trójkąty, a później zawijamy rożki do środka tworząc "uszka". Układamy na posypanej mąką desce.
W garnku gotujemy wodę i wkładamy pierożki partiami . Gotujemy 5 minut po wypłynięciu pierożków na wierzch.
Podajemy z gęstym jogurtem i dowolną jarzynką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz