poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Udka kurczaka z rozmarynem

Propozycja na niezbyt pracochłonny, a bardzo smaczny obiad. Tak przygotowanego kurczaka można nawet podać na niedzielny obiad rodzinny. :-)

Śpiewająco w kuchni
pieczone udka z rozmarynem



Składniki:
10 udek kurczaka
gałązka rozmarynu
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
sól

Rozmaryn drobno siekamy. Udka myjemy i osuszamy. Nacieramy mięso sokiem z cytryny, solą i rozmarynem. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na noc.
Po schłodzeniu udka wykładamy do brytfanny, albo umieszczamy w rękawie do pieczenia. Okładamy mięso wiórkami masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę. Jeśli pieczemy w folii, pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i podpiekamy skórkę na rumiano.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz