poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Zapiekanka z soczewicy i pieczarek

Przednówek - słowo, które kojarzy mi się z dzieciństwa z ograniczoną ilością warzyw i owoców. Ziemniaki, marchewka z tego okresu nie smakowały już tak jak jesienią. Trudno było wypatrzyć w sklepie owoc inny niż jabłko, a pomidory czy ogórki można było tylko wspominać. Trochę ratowały nas kiszonki i warzywa ze słoików, ale to przecież nie to samo.

Dzisiaj mamy większe możliwości - mrożonki, produkty z odległych zakątków świata. Ale również produkty, których wcześniej nie znaliśmy, takie jak soczewica czy cieciorka. Danie które proponuję wykorzystuje zieloną odmianę soczewicy. Gotuje się ją bardzo szybko, zalewając wrzątkiem. Wystarczy pozwolić, aby soczewica wchłonęła wodę (około 15- 20 minut). Potrawa jest bezmięsna, co dla wielu osób jest atutem. :-)


Składniki:
szklanka soczewicy
2 duże cebule
1/2 kg pieczarek
2 małe cukinie
10 dkg żółtego sera tartego
5 łyżek masła
sól
pieprz

Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wrzącej wody (około 1,5 szklanki) aż wchłonie cały płyn. Zajmuje to mniej więcej 20 minut. Cebule kroimy w cienkie plastry i szklimy na łyżce masła. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle, aż odparuje sok.
Cukinie myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką. Podduszamy na maśle.
Ugotowaną soczewicę studzimy przez chwilę i łączymy z pozostałymi, usmażonymi składnikami. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do formy żaroodpornej posmarowanej resztą masła.
Posypujemy żółtym serem i zapiekamy w 220°C około 20 minut.
Można podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym lub saute. :-)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz