czwartek, 10 kwietnia 2014

Zupa z soczewicy z orzechami i śliwkami

Mokro i zimno, że nosa nie chce się wyściubić z domu. Co z tego, że każda komórka ciała woła o ciepłą herbatkę, kocyk i fajną książkę do poczytania, kiedy trzeba wyjść na tę pluchę, bo praca, obowiązki, a może jeszcze jakiś zwierz do wyprowadzenia. ;-) Na rozgrzanie od środka proponuję zupę nie całkiem przewidywalną w smaku.
Zapewniam - każda łyżka potrafi zaskoczyć. :-)
Odważnym życzę smacznego. :-)


Składniki:
15 dkg czerwonej soczewicy
25 dkg ziemniaków
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
cebula
koperek
garść suszonych śliwek
łyżka masła
kostka rosołowa
sól
pieprz

Soczewicę gotujemy 10 minut w 1.5 litra wody z dodatkiem kostki rosołowej. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Obieramy i siekamy cebulę i wrzucamy z ziemniakami na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy kilka minut często mieszając.
Orzechy podprażamy lekko na suchej patelni, studzimy i kroimy drobno.
Gdy soczewica będzie miękka wrzucamy podsmażone ziemniaki i cebulę. Dodajemy śliwki - jeśli są mocno wysuszone dobrze je wcześniej namoczyć. Gotujemy całość 10 minut.
Dorzucamy orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 10 minut..
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz